Pages

Tuesday, November 9, 2010

Nombor telefon baru 11 digit mulai bulan depan (DIS)

CYBERJAYA - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memperkenalkan format baru nombor telefon mudah alih dengan 11 digit berkuat kuasa 15 Disember ini.


Pengarah Jabatan Perancangan Nombor, Norizan Ghazali berkata, format baru itu akan menggunakan struktur 3+8 berbanding 3+7 sedia ada dan semua penyedia perkhidmatan akan menggunakan awalan '011', sebagai contoh 011 1234 5678.


"Struktur sedia ada yang melibatkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baru 3+8 memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya,'' katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baru nombor telefon itu di sini semalam.


Katanya, format baru itu dijangka menyelesaikan kapasiti yang tidak mencukupi struktur 3+7 sedia ada serta menggalakkan penyertaan baru yang merupakan antara perancangan jangka panjang MCMC.


"Awalan perkongsian baru '011' mampu menampung 900 juta nombor jika diperlukan oleh penyedia perkhidmatan sedia ada atau yang baru,'' katanya. - Bernama

sumber

aik,berita ni da kluar beberapa ari yg lepas... tpi skrg bru tau  =.= ...xpe la..ni bgi sesiape yg x tau lgi ha... ...makin payah la nk igt pasni ... no. yg ade ni pon kdg2 lupe n susah nk igt... ni lgi 11 digit tu... pasni ramai la yg update no. bru walaupun no. lame da sedia ade...ye la..mesti la nk try no. bru ni ...xnak ketinggalan kan... haha

No comments:

Post a Comment

takkan tengok jer?komen la sekali... ok