Pages

Tuesday, November 30, 2010

info tentang RAM komputer

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kpd pembaca blog ni... hari ni aku tak tau nak tulis pasal ape...jadi aku tulis sedikit info tentang RAM n...basic je tentang RAM ok...

Korang tau RAM?mesti tau kan...bukan RAMbut,RAMli,tpi RAM... dekat pc tu...ok...ni aku bagi sedikit info tentang RAM...




*RAM ni ialah Random Access Memory atau memori capaian rawak dalam bahasa melayunye...

*salah satu hardware penting yg mesti ada dalam cpu korang.. kalau tak,pc mane boleh hidup cm biasa...

*RAM ni memori sementara... kalau korang off pc korang.. hilang la data2 yg RAM simpan... tak macam HDD (hard disk)

*kalau nak tau RAM ni nipis... dekat motherboard komputer/laptop....berdekatan dengan processor... bukak cpu korang pastu korang cari la kepingan cip yg panjang dekat slot motherboard korang.. tu la die RAM (ape aku cakap ni.. lol)

*RAM komputer dengan laptop tak sama... kalau komputer RAM dia panjang berbanding Laptop RAM dia pendek...

*RAM ni bukan boleh main pasang je dekat komputer... RAM ada beberapa jenis... contoh... kalau zaman pentium III dulu atau pc dulu pakai SDRAM ... kalau Pentium IV dah mula pakai DDR1 ...dan sehinggalah sekarang... DDR2,DDR3 .... dan semakin tinggi nilai kapasiti RAM tu...

*SDRAM kapasiti dia rendah berbanding dengan DDR1 dan seterusnya... biasalah ..semakin maju IT ni semakin tinggi la bilangan diakan... :)

ok..tu saja tentang RAM ..ringkas je...dan disertai dgn gambar2.. :D


SDRAM











DDR1












 DDR2 & DDR3

33 comments:

  1. last week farah interview..
    dye tnye psl RAM..
    farah explain la RAM tu apa..
    tapi bile dye tnye RAM tu singktn dri apa..
    farah x thu..
    hahahhaa

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. mase ana p interview aritu pun ade tanye gak..
    sipbek ana jwb betol..hihi

    asyraf amek ni tau---> award utk asyraf

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. salam sahabat
    info tentang ram ini memm,buat saya tahu,makasih yach

    ReplyDelete
  6. aku nak tanye ckit...sebelum tu aku bg spec laptop aku.. aku kai windows xp, laptop acer aspire 4310, processor intel celeron..ram aku cuma 512 n kdg2 main game online macam Mission Against Terror lag2..kalau aku tambah RAM aku ke 1G or 2G, boleh x kurangkan lag atau xkann lag lagi? tolong aku weh.. huhu

    ReplyDelete
  7. thnks 4 sharing.

    pssst! tau tak kenapa LCD screen lappy flikering every 3 second?

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. zureen :

    erm.. x tau plak... lappy2 ni aku x reti sgt ... sentuh pon x brani.. tkot rosak xD ..sori ye... try tanye encik g00gle :)

    ReplyDelete
  10. thanks.. info berguna..
    ------------------------------------------
    hi.. nak jemput ke website baru sy http://blogobo.com/..
    mari la lepak2 sini.. tiap2 hari content di update..
    kalau baik hati buat la post tentang website sy di blog anda..

    ReplyDelete
  11. saya tak tahu langsung pasal RAM...
    dulu ada pernah bukak cpu..nak baiki tapi tak pandai pun sekadar tengok je..
    last last terpaksa tunggu abang saya balik kampung baru boleh baiki.....

    ReplyDelete
  12. Kamen rider kabuto pasang RAM banyak-banyak kat Kabuto Zecter . Sebab tu leh gerak laju . Tapi Faizu diorang buat overclock kat processor handphone . Sebab tu laju tapi cepat panas , jadi leh guna sekejab jer ..

    *aku tipu jer

    ReplyDelete
  13. wooooo

    wa present psl ram masa subject komputer dulu...
    wakakkaak ntah ape wa taram pun xtau la

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Haha...MAT la..ko pon men jgk ke dulu..huhu...Ouhh...baru aku tau...

    ReplyDelete
  16. lptp sy makin laju (dah tentu2 la kan) bile tmabah ram dlu!! h0yeah!hihih

    ReplyDelete
  17. my pc using DDR3 dah ckup..mantop..hehe

    ReplyDelete
  18. Nak tanye, RAM laptop ape paling besar?

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. RAM ouh RAM. hehe. <== cam tak ada motif je komen ne.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. akak dulu grad IT..tapi tak bape minat IT..boleh??
    heheh..

    ReplyDelete
  24. Ram adalah Rambu Ramba ...huhuhu..nice info...tq

    ReplyDelete
  25. oho..aku masih perlukan ddr 1 dan sdram itu...

    ReplyDelete
  26. nice info... tapi saya nak tau efek RAM kepada kelajuan pc, dan yg mana paling ideal untuk masa ini ? :) ada cadangan or link.. something... :)

    ReplyDelete

takkan tengok jer?komen la sekali... ok